top of page

Om vikten av att lära sig hantera sina verktyg

Att använda rätt verktyg vid  vid rätt tillfälle.

Snickare, rörmokare och musiker lär sig hantera sina verktyg.
En såg och en hammare är bra verktyg när de används på rätt sätt, men de 
kan även skapa smärta och förstörelse.
Det är nödvändigt att lära sig hur man hanterar sina verktyg. Dessutom är det bra att veta vad det är som man vill bygga.

Alla vill nog bygga det goda livet.

Det bör vara vår målbild att skapa det goda livet, det goda samhället och den goda arbetsplatsen.

Det naturliga kan vara farligt.

Vi är människor med olika sorters nedärvda reaktionsmönster. Dessa reaktionsmönster har gjort människan till en framgångsrik art.

Men vissa av dessa reaktionsmönster kan vara destruktiva i dagens samhälle.

Allt beror på hur vi agerar. 

Uttryckt med min metafor: "hur vi hanterar verktygen i vår verktygslåda".

Tre exempel på naturliga reaktioner som ofta blir destruktiva.

Våra gener får oss att hela tiden identifiera oss med grupper som ger oss tillhörighet, trygghet och glädje. 

Snabbt och omedvetet identifierar vi ”de andra”. De som inte tillhör vår grupp, de som är emot oss. Vi bildar hela tiden olika ”vi och dom”.

Vi har rätt och är bra. Dom andra är farliga eller korkade.
Personligen gillar jag Hammarby, men inte AIK. Det blir ett trevligt socialt skämt som smörjer den dagliga tillvaron, men det kan lika lätt bli till huliganism.

När, vi och dom, blir till nationalism blir det ofta krig. Jag gillar inte krig.


Vår naturliga reaktion är att se allt utifrån perspektivet ”vi och dom” det bör vi inte negligera. Istället för att förneka det ska vi hantera det. Vi måste se det, acceptera det och hindra det från att förstöra för oss och andra.

 

Det finns ytterligare två naturliga reaktionsmönster som ofta förstör för oss. Nämligen rädsla och depression. Bägge finns djupt förankrade i våra gener och har varit en förutsättning för överlevnad och människans genspridning.

 

Rädslan får oss att paniskt slåss eller fly. Rädsla skapar kaos.

 

Depressionen får oss att dra oss tillbaka, bli passiva, ge upp. Historiskt har depressionen kanske varit ett skydd i krig och kaos.

 

När vi lär oss hantera verktygen i vår verktygslåda så kan vi börja snickra. Lära oss att hantera våra destruktiva naturliga reaktioner. Lära oss hur vi bygger det goda livet.
Verktyget acceptans använder vi för att förstå att reaktionerna finns inom oss.

Kanske är acceptans det viktigaste verktyget.

 

En positiv grundsyn och snällhet behövs för att göra rätt. Målbilden behövs för att veta vad som är rätt.

 

Snickaren, rörmokaren och musikern har tränat på att använda verktyg och blivit bra på det.

Se till så att du blir bra på att använda dina verktyg.

När du fastnar, smörj, lite försiktigt, med rörelse.

Diskussion om hur man använder sina verktyg.

Av gammal vana tar jag fram det verktyg som jag är bra på att använda, men kanske borde jag använt ett annat?

Mohammad Karimi är nitton år, jag bad honom läsa det jag skrivit. Här är hans reaktion och vår efterföljande diskussion.

Jag lärde mig mycket av att diskutera med Mohammad, jag använde verktyget nätverk.

Mohammad sa:

-Jag förstår att människor bildar grupper, alla vill vara med i olika sorters typer av ”vi”. Men jag tror inte att det innebär att vi omedelbart definierar några andra som onda eller korkade. Det finns ”vi” utan ”dom”. Människor kan faktiskt vara snälla mot varandra och ha kul.

Min kommentar:
Mohammad uppfattar världen lite annorlunda än jag gör Det är bra, vi är olika människor med olika tankar. Han använder ”verktygen” snäll och positiv grundsyn när han löser detta problem, det är bra verktyg. Jag envisas med att hävda att verktyget acceptans är det mest användbara verktyget i detta läge.
Bägge har rätt och jag tror att alla tre verktygen kan användas på en gång. Det är situationen som ska avgöra vilka verktyg man använder.

Moammad sa:

-Jag kan köpa att depression är något naturligt och mänskligt. Men det naturliga och mänskliga är att bli deprimerad när det är något eländigt som händer och sedan, efter en tid, bli glad och ha kul med sådant som är bra.

Min kommentar:
Det är en underbar verklighetsbeskrivning som nästan alltid är sann. Dock säger mig min erfarenhet att det inte alltid fungerar så. Depression, apati kan ibland fastna och då blir det……
Det som händer här är att M använder sin verktygslåda på ett bra sätt. Jag ser att han har en ”positiv grundsyn”, har en tydlig ”riktning och målbild”. Med hjälp av sina kamrater ”nätverk” får han det att fungera.
 Jag envisades med ”acceptans” och glömde min ”positiva grundsyn”.
Ändå värre är att  jag tränade min negativa grundsyn.
Jag får nog smörja med lite rörelse och se vilka verktyg jag behöver använda.  

Mohammad sa:

-Krig, våld, kaos och panisk rädsla finns i världen och överallt. Om du säger att det är en del av det mänskliga DNAt så må det väl vara det. Men där jag är så är människor oftast snälla mot varandra.
Visst skulle jag vilja göra något åt krig och våld, men det kan jag inte, just nu. Däremot kan jag ta ansvar för resultatet av mina handlingar och det tycker jag faktiskt att andra också borde göra, ta ansvar för resultatet av sina handlingar.

Min kommentar:
Nu snurrar det i mitt huvud. Jag inser att M har rätt. Ändå snurrar det i mitt huvud. Det som händer är att jag själv går in i rädsla och panik. Jag har inget bra svar, blir blockerad i mitt huvud.
Det är ofta som vi reagerar så när vi blir hotade och nu hotas jag av att jag tror att hela min världsbild är fel.
Jag ser att jag överreagerar.

Hur ska jag göra? Det naturligaste för mig verkar vara att fly, eller kanske att lägga mig ner och hoppas på att det går över. Bägge reaktionerna känns rätt, men leder fel.
 

Har jag något alternativ? Jo, jag rör lite på mig och hämtar min verktygslåda och börjar snickra.
Nått användbart ska det väl bli.

Vertygslåda_med_text.png
bottom of page