top of page

 

Akta er för förälskelsen

 

Oftast styrs våra beslut mer av drifter än av verkliga behov.

 

Vi är biologiska varelser som reagerar mer än vi styr. Ofta tänder vi på en idé om hur vi ska göra för att det ska bli bra och så undersöker vi idén och finner att den är helt rätt och att den löser nästan alla problem. Perfekt, tänker vi och kämpar för vår fantastiska lösning. Vi har lätt för att motivera att idén är helt rätt att genomföra, vi ser inga hinder som vi inte kan klara av.

 

Vad har hänt? Jo, det är en av våra mest grundläggande fysiska funktioner som har gått igång, funktioner som vi inte kan styra. Tänk om det är så här:

 

När vi tänder på en idé så är det våra hormonella system för att ”tända” som startat, precis som när vi tänder på en annan människa. Därefter har vi gått in i förälskelsefasen. Allt är rätt, det hela är perfekt. En nästan psykotisk fas där vi har en förvrängd bild av verkligheten. Människan eller idén är helt enkelt perfekt i alla situationer. Även detta är hormonstyrt och svårt att kontrollera. Du kan även känna igen denna reaktionsfas när din idol gör något, dina kemiska signalsubstanser signalerar att allt idolen gör är rätt. Även när du egentligen kan inse att hen inte är perfekt så signalerar kroppen att hen är fantastisk.

 

Nästa fas är ”kärleksfasen”. Den är betydligt bättre, inte lika härlig, men mycket bättre. Nu kan du se saker klarare. Din idé kanske fortfarande är bra och användbar, men inte i alla lägen och inte lika perfekt. Du blir plötsligt klok och kan lyssna till auktoriteter som du själv kan välja. I denna tredje fas kan du fatta vettiga beslut.

 

Stora konsultbolag arbetar ofta med de två första faserna. Där får de accept, tända och förälskade kunder, men resultatet blir ofta dåligt.  Presentationen syftar till att tända auditoriet, därefter jobbar de med att applicera idén på allt. Den är ju så bra! (förälskelsefas).

 

När du, eller din organisation, kommer in i tredje fasen inser ni att allt inte var så perfekt och att konsultföretaget mest var dyrt, men ofta är det för sent att backa.

 

Om du har förståelse och insikt i denna process kan du fatta bättre beslut än om du låter din kropps kemi besluta. Din intuition finns kanske hela tiden, men i fas ett och två överskuggas intuitionen helt av dina ”signalsubstanser”. I fas tre kan du lyssna på rätt auktoriteter och lita på din intuition. Vänta med beslut till du vet att du är i fas tre.

Acceptera och Försköna

 

Har du hört talas om Spara och Slösa? Det var två figurer som lärde barn hur man bör hantera pengar. Det var länge sedan. Spara och Slösa var långt före min tid.
Vad få vet är att de fick barn, barnen heter Acceptera och Försköna. Dessa två barn är mycket intressanta och har lärt mig mycket.

Tyvärr har de också en elak kusin som heter Förfula.
Förfula har blivit väldigt stor och ful och sprider sina budskap över hela världen. Förfula har blivit starkare den senaste tiden och trivs i sociala medier, men det är inte henom som vi ska möta idag.

Vi ska möta de goda tvillingarna Acceptera och Försköna

-Jag heter inte Försköna, jag heter bara Sköna, säger Försköna

-Du får heta vad du vill, säger Acceptera

 

När jag håller mina föredrag så brukar jag gestalta dessa två figurer, det blir ofta komiskt och när det inte blir komiskt så blir det viktigt.

 

Acceptera brukar försöka beskriva verkligheten utan att döma eller bedöma den. Hen berättar hur det är, och hur det ser ut ur hens synvinkel. Acceptera gillar forskning och källkritik. Hen blir sällan upprörd över tokerier.
Acceptera blir däremot upprörd när folk är dömande, hen gillar inte när händelser måste värderas som bra eller dåliga.
Hen studerar och reflekterar gärna över omvärlden, hen försöker förstå ur olika synvinklar, kan faktiskt bli lite tjatigt ibland.

 

Sköna brukar berätta om hur det borde vara och hur människor borde gjort. Hen brukar också berätta om riktigt vackra drömmar som hen är säker på att hen ska förverkliga.
Sköna gillar att analysera och tolka och tror sig förstå andra människor bättre än de själva gör.
Sköna gillar att flyga både bokstavligt och i tankarna. Samvetet är viktigt för Sköna och hens samvete är renare än de flestas.

 

Acceptera har också fantastiska drömmar, men brukar dessutom ha realistiska målbilder, det tycker Sköna är tråkigt.

 

Sköna brukar vara lite sur för att vi inte är säkra på om hen är man eller kvinna.

Acceptera brukar då svara att det inte är viktigt. Det instämmer Sköna i, men påstår att om man inte har könstillhörighet utan bara talar om hen så försvinner budskapet eftersom tankarna ändå bara leds till kön.

Då brukar Acceptera svara ”så är det nog”.

 

Ibland brukar publiken ställa frågor till Acceptera och Sköna, det blir ofta riktigt intressant.

 

Bägge vill förbättra världen och göra goda saker.

 

Man vill ju gärna veta vem som gör mest nytta och vem som är gladast, vem som har bäst liv?

Vi har tur eftersom bägge hunnit bli lite äldre så finns det faktiskt ett facit.

 

Föreläsningar kan beställas på 0708 77 66 67

Mörtar och positiv grundsyn

 

Ofta frågar publiken om det går att träna sig till en positiv grundsyn. Mitt svar är att det går, men det tar tid.

Som exempel brukar jag berätta om vad som hände när jag fiskade med min bror.

Detta hände:

Jag gillar att fiska med nät, det är spännande och man vet aldrig vilka fiskar som kommer upp, ibland får jag mycket fisk och ibland blir det ingenting. Min bror och jag fiskar nästan varje dag under sommarhalvåret och för det mesta har vi med barn, fruar och barnbarn i båten. Det är en vacker sörgårdsidyll när vi åker ut från båthuset i Västerviks skärgård.

Vi imponerades av de professionella fiskarna som ju ofta får mer fisk än vi. När de kommer in till bryggan så brukar de säga: ”det blev inte så mycket, det var bättre förr” och så lastar de iland fisken. Jag ville vara som de, så jag började säga till min bror att ”Det var bättre förr, tjugo abborrar är inte så mycket”. Det var kul, vi skrattade åt skämtet och familjerna deltog i ”klagandet”.

Efter ett tag märkte jag att Patrik, min bror heter så, ofta fick åka ut ensam och fiska, jag hade annat för mig och det var inte så kul att fiska längre. Det som hänt var att jag hade tränat mitt negativa tänkande, inte bra.

Då sa jag till Patrik att vi får lägga om skämtandet och alltid säga att det är bra. Sanningen är ju att det oftast är ganska bra fiske. Vi började säga, ”härligt i dag fick vi hela tio abborrar och en fin liten sik”. Eller ”Det var kul att fiska idag, vi fick en mört med verkligt röda ögon och mört är ju så gått i maj månad precis innan den leker”. Sakta började jag tycka att det var kul att fiska igen.

En viktig sak med detta är att det tog tid. Att sluta fiska tog ungefär två år. Sakta utan att jag märkte det blev det tråkigt. Att börja tycka det var kul igen tog också ungefär två år, men nu är det roligt och gör sommaren härlig.

 

Det tar alltså tid att skaffa sig en positiv grundsyn, hjärnan måste få tid att omvandla sig. Det är lika viktigt att veta att det inte behövs mycket, det räcker med små små förändringar om man bara är lite envis och håller på.

 

De flesta av oss har en ganska negativ grundsyn, det har troligen varit bra under evolutionen, vi undvek faror. Men i dagens samhälle är det viktigt med en positiv grundsyn och det blir ju så mycket roligare att leva. Så sätt igång att träna, med något litet och enkelt så löser det sig med tiden.

 

Erik Winqvist, talare och artist

www.winkir.se

Född med silversked i munnen.

 

Ofta använder jag mig själv som exempel, jag använder en liknelse om att jag haft tur och fötts med "Silversked i munnen" och kommer fram till att alla är födda med någon form av sked i munnen och att det viktiga är att använda just den sked som du har. Läs nedan om hur jag brukar inleda mina föredrag.

När jag var fjorton år så kom den kända Stockholmsprofilen Vera Siöcrona fram till mig och sa ”Erik du ska bli skådespelare”. Vi hade just spelat ett folklustspel där jag fick vara bondpojke och springa framför en bil och ropa ”Godsherren kommer, godsherren kommer” min debut på scen.

Skådespelare? Jag pratade med mina föräldrar de sa att det var väl ok, mamma tyckte att jag skulle bestämma själv.

Men i min familj fanns inga skådespelare, det fanns bara direktörer. Pappa, farfar, morfar, mormorsfar, farfarsfar och så småningom blev mina bröder och brorsöner direktörer, där fanns en kvinnlig direktör också, faster Anna på Gotland.

I min familj blev man direktör och jag var ganska lat så jag följde strömmen, gick på universitetet, började som säljare, blev marknadschef och vd för ett medelstort företag. Det var kul, jag tyckte att jag gjorde nytta, men något skavde, kreativiteten fick inte riktigt den plats den behövde.

Då kom jag på vad Vera Siöcrona hade sagt. I sakta mak sadlade jag om och lämnade näringslivet för artisteriet. Döm om min och mina kamraters förvåning, det fungerade. Publik och arrangörer kom. Idag turnerar jag runt hela landet och njuter tillfullo av artisteriets bästa sidor.

När jag berättat så här långt ser jag att åhörarna börjar tänka ”det är lätt för honom att säga, han som är född med en silversked i munnen”. Det är sant att jag är född med en silversked i munnen, visst har jag haft mina eländen och motgångar, men det är sant att jag föddes med en silversked i munnen. Det är inget jag är stolt över, men jag är stolt över att jag inte satte skeden på tvären i halsen.

Alla föds vi med en ”sked i munnen”, skeden ser olika ut och det gäller att använda den och framförallt inte sätta den på tvären i halsen.

I mitt föredrag på arbetsplatser berättar jag hur man kan göra och tänka för att inte sätta skeden i halsen. Istället ska man använda den så att det blir bra.

Mycket handlar om att acceptera situationer som de är, utan att döma eller bedöma, det som är det är. Först när man lyckas med att acceptera utan att döma eller bedöma, först då blir du fri att påverka din framtid.

Dessutom brukar jag tala om hur man skaffar sig en bra riktning i arbetet och livet.

Ska jag komma till din arbetsplats? boka föreläsningen på 0708 77 66 67 . Om du vill läsa mer så titta på www.winkir.se, där finns också matnyttiga föreläsningsanteckningar.

På denna sida kan du läsa texter som Erik Winqvist publicerat i olika sammanhang, det handlar om vad han berättar om som talare

bottom of page