top of page

Om nya skivan klicka     In English  

Poster - Lower East Manhattan Project v2
Poster - Lower East Manhattan Project v2
Poster - Lower East Manhattan Project v2
Poster - Lower East Manhattan Project v2

Detta jazzband vänder på allt och är noga med att förklara för publiken hur magin uppkommer. 
Du involveras i improvisationerna. Det är en härlig blandning av nya och gamla låtar.
Oerhört meriterade musiker. Det blir kul.

Omslag utan text LEMP.tif
Dala Demokraten Recension LEMP.png

Det vi gör är en smältdegel av allt, ganska mycket med frijazzens verktyg,
alltid bekvämt för publiken. Omvälvande, förvånande.

Därför just dessa musiker.

Tobias Grenholm och Kristian Kraftling är utbildade vi Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där hade de jazzlärare som var musikaliskt uppfostrade på sextio och sjuttiotalet, huvudsakligen verksamma kring millenniumskiftet.
Tobias och Kristian har utvecklat deras erfarenhet och musikaliska värld när de mött tvåtusentalets pop- och rockinfluerade jazzmusiker. Bägge turnerar på stora jazzfestivaler över hela världen. I deras möte med Erik Winqvist tillåts jazzens innersta väsen möta scenkonsten. Erik Winqvist identifierar sig gärna med den expressionistiska bildkonsten och vill att hans musik ska verka i den expressionistiska traditionen. Uttrycket, kraften och energin blir det centrala.
Interaktion med publiken och skådespeleri höjer musiken anser Erik Winqvist. "Tänk annorlunda" brukar Erik säga.

I LOWER EAST MANHATTAN PROJECT får dessa olika influenser sammanfödas till klanger, toner och rytmer som sällan hörts. Tolkningarna, av ofta kända låtar, byggs av viljan att uttrycka. ”En musikalisk oas” säger Kristian Kraftling.
Det de spelar är en smältdegel av allt, ganska mycket med frijazzens verktyg, alltid bekvämt för publiken. Omvälvande, förvånande.

Kristian Kraftling 

Pianist, keyboardist, producent och låtskrivare. Examinerad från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2011.

Bland mycket annat turnerar han runt hela världen med olika kända solister. Spelar mycket jazzpop. Brinner för jazz i alla former. Han spelar också på de stora musikalscenerna i sverige och är kapellmästare och arrangör.

Under många år turnerade han med ”Dirty Loops”, det har var stora spelningar med massor av publik, de besökte nästan alla världsdelar. Nu turnerar han bland annat med Jonah Nilsson, producerade av Quincy Jones den äldre. De har besökt många internationella Jazzfestivaler. Bland annat på jazzfestivalerna Trans4JAZZ-Festival, Ravensburg. Aalener Jazzfest, Aalen. Leverkusener Jazz Tage, Leverkusen. Gjort stor succé i Polen och Sydkorea.

Om LOWER EAST MANHATTAN PROJECT säger Kristian “För mig, som brukar spela extremt strukturerad musik, känns det som en musikalisk oas där det inte finns något som måste efterliknas på något sätt. Musiken bygger på oss som är där, och samtalet i stunden i musiken mellan oss.” Klicka så kan du läsa en intervju med Kristian Mer om Kristian klicka   

Tobias Grenholm 

Tobias Grenholm började sin musikaliska bana i hemstaden Skellefteå. Han flyttade sedan till Stockholm för musikstudier på Kungliga Musikhögskolan. Direkt efter Musikhögskolan började han frilansa på bas och trumpet.

Han har spelat med många kända svenska artister, både jazz och pop. Han är också musikproducent och studiomusiker. Som basist har han uppmärksammats med fina priser, bland annat ”festivalens bästa basist” i Belgien, där vann han en fin basförstärkare som fortfarande är med på alla gig.

Samarbetet med Loreen har inneburit många resor runt världen

Tobias turnerar för tillfället med Jonah Nilsson, producerad av Quincy Jones. De spelar på många internationella Jazzfestivaler bland annat jazzfestivalerna Trans4JAZZ-Festival, Ravensburg. Aalener Jazzfest, Aalen. Leverkusener Jazz Tage, Leverkusen. De har gjort stor succé i Korea och Polen.

Läs intervjun med Tobias Mer om Tobias klicka

Erik Winqvist 

Sångare, skådespelare, saxofonist. Han träffade Kristian och Tobias när de just gått ut musikhögskolan i Stockholm. Därefter har de spelat tillsammans i olika konstellationer. Erik Winqvist identifierar sig gärna med den expressionistiska bildkonsten och vill att hans musik ska verka i den expressionistiska traditionen. Det innebär att uttryck och klanger gärna får vara både illusoriskt nonfigurativa och oerhört realistiska. Uttrycket, kraften och energin blir det centrala. "Tänk annolunda" brukar erik säga.

Erik tände tidigt på tradjazz, bebop och swing, men föll så småningom för frijazzen som gav mer plats för den expressionistiska driften. Erik är också mycket lockad av att kommunicera med publiken, i både musik och tal. Interaktion och skådespeleri höjer musiken anser Erik Winqvist. Eriks olika föreställningar har fått många lovord av recensenter och publik. De brukar framhålla hans unika personlighet både vad det gäller röst och saxofon.

​”Jag gillar att komma nära publiken” brukar Erik säga.

Främst är det sopransaxen som får ge liv, men även tenorsaxofonen, tvärflöjten och sopraninosaxofonen brukar vara med på scen.

Mest omskriven har han blivit för sina tolkningar av kända låtar. Erik skriver även egna låtar och anpassar gärna gamla låtar till nutid. "jag vill att det ska kännas fräscht".

Bäst trivs han när han får rå om publiken i två timmar med noggrant utmejslade föreställningar.

Om Erik och recensioner kan du läsa på Svensk Musik och Teaters hemsida. Mer om Erik klicka  

"Andra har ofta intellektualiserat och problematiserat musiken, det kan vara kul för den insatta, men vi tror att det går att nå fler genom att göra det svåra enkelt. Därför förklarar vi vad vi gör, etablerar kontakt med publiken och låter dem påverka oss och den musik som vi skapar" säger Erik.

.

I Köln, en musikalisk revolution den 24 januari 1975

 

Keith Jarrety frijazzkonsert nådde en enorm publik, få kallade det för frijazz. Det var helt enkelt bara bra, så oerhört bra. ’
Det har gjorts radioprogram och analyser om den stora påverkan som konserten har haft. På både människor och musikutvecklingen. Vi känner oss som arvtagare. Vi vill använda samma verktyg som Keith Jarrett använde.

Frijazzen har efter 1975 hittat flera olika återvändsgränder, vi är inte rädda för gränderna. Men vi styr in på den stora motorvägen som öppnades 1975.

Till vår förvåning finner vi att vägen är nästan tom. Konstigt. Runt omkring oss ser vi att hela musikvärlden hittar näring från det som Keith Jarrett gjorde i Köln. Vi vill lugnt och härligt köra på den böljande motorvägen, utan att härmas, men låta oss inspireras.

Om nya skivan HOMAGE TO KEITH JARRETT klicka   

Sagts och skrivits

En fin hyllning till Keith Jarretts musik

Erik Winqvist, saxofon, Kristian Kraftling, piano och Tobias Grenholm, bas, är de som är Lower East Manhattan Project och som nu släppt ett album som är inspirerat av och en Homage till Keith Jarrett.

Ja, Keith Jarretts berömda Kölnkonsert finns där bakom. Där vad det dock enbart piano. Ett ensamt piano fungerar i rätta händer och hade kanske kunnat göra det även här, men saxofon och bas tillför mycket

 

Saxofonen har stor del i soundet, men det  har också pianot som driver musiken framåt. Basen ger det där sita som behövs för att musiken ska få liv och bli mer än bara ljud. Det sämsta med det här albumet är att det är så kort. Man vill ha mer musik, fler sköna låtar.
Och samtidigt so kan det vara bra att det inte är mer. Nu tar allt slut lång innan man ens tänkt en tanke på att kolla hur mycket om är kvar. Keith Jarretts musik lever idet som Lower East Manhattan Project spelar, men det är inga efterapningar, inga covers.

 

Det är ny musik som står för sig själv, spelad av tre musiker som hela tiden hittar rätt med sina instrument. Saxofon, piano  och bas blir en treenighet där det ena instrumentet inte kan vara utan det andra och då blir det kompakt, men ändå luftig, musik. Det är musik som bygger på känslor och som ger bilder.

Lennart Götesson Dala Demokraten

Sveriges Radio P2 hade ett långt inslag om vårt nya album Homage to Keith Jarrett. De berättade hela hisorien och spelade konserten.

Keith Jarretts musik lever i det som Lower East Manhattan Project spelar, men det är inga efterapningar, inga covers.

Det är ny musik som står för sig själv, spelad av tre musiker som hela tiden hittar rätt med sina instrument. Saxofon, piano  och bas blir en treenighet där det ena instrumentet inte kan vara utan det andra och då blir det kompakt, men ändå luftig, musik. Det är musik som bygger på känslor och som ger bilder.

Lennart Götesson Dala Demokraten.

"Jag blev lycklig av att höra dem spela på Eskilstuna Ölkultur. Jazz när den är som bäst enligt mitt tycke" Anna Jerden ansvarig för Eskilstuna Ölkultur

”Bra! Du kan lägga mig som referens” Pär Österling, publik på Lidingö

"found it a great experience! I loved both the programme and the musicians, all brilliant, enthusiastic and apparently having fun themselves while giving a wonderful performance, catching the audience and making us listen hard and even harder! I would come back any time if the performance were repeated, and I am sure I will find new aspects and more interesting facettes than I already heard. And I loved the drawings on the poster!!!!" Sybille Rehmet

Poster - Lower East Manhattan Project v2

Nyhet!

Tobias Genholm och Kristian Kraftling har inlett ett internationellt turnésamarbete med Jonah Nilsson, producent är Quincy Jones, mottagare av Polarpriset 1994, Quincy Jones har bland annat producerat Michael Jackson. De bland annat varit i Korea, Japan och internationella Jazzfestivaler. 

Under en intervju fick Kristan Kraftling denna fråga:

Vad är det som gör att du kämpar vidare med denna grupp?

-Vi har en speciell vinkel inom jazz med ett fritt uttryck. Fritt på ett intressant sätt. För mig, som brukar spela extremt strukturerad musik, känns det som en musikalisk oas där det inte finns något som måste efterliknas på något sätt. Musiken bygger på oss som är där, och samtalet i stunden i musiken mellan oss.

Genom att leta i jazzens rötter och låta det sammansvetsas med nya och gamla influenser så skapar LOWER EAST MANHATTAN PROJECT något som förvånar och överraskar publiken ofta genom att noga förklara vad de gör och att involvera publiken.

Bokas på 0708 77 66 67 eller info@winkir.se

Bilder m m för journalister och arrangörer klicka    

Vill du ha vårt informationsbrev klicka

Live från Magasinet, mp3

Byssan lull klicka   

Frijazz klicka   

Sersching for light klicka   

Jazzsport klicka   

just a Closer Walk wih Thee klicka   

Ett sånt stycke dam klicka   

LEMP Anton bild 1.png

Repetition vid pianot

Teckningar av Anton Bäckman och Ella Bäckman

Albumomslag av Ella Bäckman. Affisch av Daniel Bäckdahl

bottom of page