top of page
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
Tack alla kulturhjältar 2.tif

​Arkivarkeologernas har funnit utopier från er tid.

Djupt ner hittade våra arkivarkeologer denna skrift om utopier i er tid. Tänk att det är nästan niohundra år sedan den skrevs.  Klicka

Forntida utopier

Våra arkivarkeologer har hittat en del intressanta utopier från forntiden. Den äldsta är från 1500-talet efter Kristus. Thomas Mores Utopia. Francis Bacon skrev om det utopiska landet Atlantis på 1600-talet. Jules Verne om månresor på 1800-talet och sedan kom en nykterhetsrörelse och olika ekonomiska utopier. Tillexempel Karl Marks kommunistiska Manifest och Kapitalet. Det dök upp en tanke om ett enda universellt språk Esperanto. Och så småningom den fantastiska tron på teknikens möjligheter. Parallellt utvecklades något som man kallade för ideologier. Inom ideologierna trodde man att en enda tanke skulle kunna appliceras i alla sammanhang och skapa ett riktigt bra samhälle.

 

Allt detta vet vi om eftersom våra arkivarkeologer har hittat en bok av Henrik Brissman. Boken heter Framtidens historia och är skriven på 2000-talet efter Kristus. Precis innan Tramid.

Arkivarkeologerna har hittat fler böcker:

År 136 av Rolf Millqvist.

Författaren skapar en utopi utgåene från byn som självförsörjande. Förutom byn så finns det samarbetsorgan och universitet.

Ett annat Sverige är möjligt av Johan Norberg.

En utopi  med ideologi.

I samma arkiv hittade de den här som också är från er tid. Klicka   

"relationen mellan fiktion och verklighet, eller, som man också kan uttrycka det, mellan ”dikt” och ”liv” Lars Gustavsson.

Den franske filosofen Michel Foucault’s begrepp “Heterotopia”. Han menar bland annat att utopier är ställen utan en riktig plats medan Heterotopi är en annorlunda fysisk plats. Han nämner till exempel kyrkogården som ett tydligt exempel. En plats där vi oftast agerar annorlunda än på andra platser.  (Från Jonas Bergvall).

https://web.mit.edu/allanmc/www/foucault1.pdf

Festalius

 

Erik Winqvists utopi klicka här   

omslag 1.jpeg
bottom of page