Låtarna kommer från föreställningen
THE ULTIMATE TOUR
Klicka för att komma till föreställningens sida
Nu är det gott att leva
Solen skiner utanför mitt båthusfönster, svalorna kvittrar och en havsörn satt just och spanade i en martall. Då är det gott att leva, men låten handlar om så mycket mer. Den handlar om kärlek. Orden beskriver lyckan över att just hon finns, att det blev vi två, att du kom ändå. Vi ska streta vi ska sträva. För mig handlar det om ändå mer, jag tänker på alla jag älskat. Har jag klarat av att ge dem det jag vill? Allt klarade jag nog inte, men jag försökte och fortsätter att försöka. Länge till. Länge. Då är det gott att leva.
Marieke
Den första kärleken är omvälvande. Så här i efterhand kan jag skratta åt hur förälskelsen fångade mig och tog mig långt bortom vett och sans. Det tål att skrattas åt, mitt totala uppslukande. Med åren har kärleken ändrat karaktär och uttryck. Det är så mycket mer än vad jag trodde då. Kärlek kan ibland vara riktigt jobbigt, det visste jag inte då. Vad visste jag då? Att jag inte visste så mycket då är egentigen inte så viktigt. Hela min kropp minns, inte allt men känslan. Minnet av den känslan. Med lite humor och känslokaos så uppkommer kanske lite leenden och då kan jag plötsligt distansera mig och se på mitt agerande lite utifrån. Kan jag då ta klokare beslut? Kan jag fortfarande ge mig hän?
Koldioxidpsykosen
Varför låter vi jorden koka? Det är ju dumt. Ändå gör vi det. Vad beror det på? Om jag hade svar så skulle jag berätta det. Jag tänker att det kan bero på att vi liksom är förblindade av jordens härlighet. Vi är så förälskade i jorden så att vi bara följer med i någon form av psykotiskt beteende. Trots att vi ser och vet så fortsätter vi eftersom det är så härligt. Precis som när vi blivit förälskade. Vi ser bara allt fantastiskt hos den vi är förälskade i. Vi blundar för felen, blundar fast vi ser. Är det förälskelsemekanismen som inträder när vi möter jorden. Kanske. Låten handlar om det. Vad tror du? Känns det som att det kan vara sant?
Den här och nästa låt finns också med på EPn Carbon.
Jordmöns Brustna Ben
Det började med en text som flög ur mig när jag lyssnade på Lars Forsell. Texten låg där framför mig. Jag prövade att läsa den till ackompanjemang. Det blev lite tamt. Det behövdes en melodiidé. Vid pianot fans bara två ackord E19 och D19 i Cdur. Tobias sa att det var någon kyrkotonart, han har säkert rätt. Simon la på ett dansbandskomp i refrängen. Det lät galet. När vi skulle spela in så tittade musikerna på varandra och började spela. Det blev galet, inget var planerat, men det kändes hela tiden rätt. Så, vi stannar i det kaotiska eftersom det är så kul.
En lärd man
Ruben Nilsson skrev de två första verserna på 1930 talet. Då växte högerpopulismen och vi vet hur det slutade. För mig beskriver texten orsaken till populism och fundamentalism. Starka människor som vet vad som är rätt och fel. Männen tar sig också rätten att ha rätt. - Jag vet hur det borde va! Säger de med hela sin auktoritet och förvissning.
Själv är jag just en sådan man, jag har åsikter om allt och lösningar på det mesta, det är mänskligt. Det är mänskligt men leder till folkutrotning och krig. Så, jag lärde mig att mitt vetande och mina lösningar inte är de enda som finns. Och döm om min förvåning, det är roligare att lyssna på andra än att bara njuta av min egen röst. Och ändå konstigare, jag har lärt mig att det är härligt att ha fel. På detta sätt tror jag mig ha blivit en bättre människa. Och inser plötsligt att om andra tänkte som jag så skulle det bli slut på krig och massutrotningar. Det ska jag berätta för världen. Cirkeln är sluten.
En stund på jorden
Till slut vill jag bara pusta ut och stanna på min båthusvind. När jag sitter där gläds jag över att jag var där. En stund på jorden. Vilken fantastisk gåva. Att just jag blev till i min mor av min far. Fick växa upp och leva just mitt liv. Möta andra människor, tänka och drömma. På just vår jord, höra svalorna se havsörnen. Och då händer det! Min vuxna dotter ringer, hon vill bara prata. En stund på jorden. Då är det gott att leva.
Musikerna
Vilken tur jag har. Att få jobba med så fantastiska musiker. De kan allt som inte jag kan och de är snabba på att få det ur sina instrument. Tobias producentskap är alltid tryggt och dessutom rätt.
Att de är ekvilibristiska instrumentalister är inte det viktigaste. Det viktigaste är att det är just dom. Tack.
Tobias Grenholm
Producent, mixning, kontrabas och kör
Tobias turnerar bland annat med Jonah Nilsson. Tobias började sin musikaliska bana i hemstaden Skellefteå. Han flyttade sedan till Stockholm för musikstudier på Betel Folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan. Direkt efter Musikhögskolan började han frilansa som basist. Han har jobbat inom en rad olika genrer och gjort allt från att spela in och turnera med svenska och internationella popartister till att jobba med musikaler och han spelar med många av Sveriges främsta jazzmusiker, sångare och storband. Bland annat Lower East Manhattan Project.
Han vann också pris som ”Best Bass Player” på jazzfestivalen Jazz Hoeilaart. Vid sidan om musikerjobbet arbetar han som musikproducent, låtskrivare och mixtekniker.
Erik Mjörnell
Gitarr och kör
Erik har spelat med artister över hela världen dessutom medverkar han på massor av internationella artisters skivor, det mesta spelar in i sin studio utanför Örebro, han är gitarrist på ”postorder” Just nu ligger en av Eriks låtar på Japanska topplistan! Har redan sålt guld.
Erik spelar, komponerar och producerar. Under sommaren kan du se honom varje vecka i Sommarkrysset på Gröna Lund.
Simon Liljeblad
Trummor
Simon har sedan barnsben sysslat med musik. Har turnerat i både Europa och USA med olika projekt. Han spelar även med indiestjärnskottet IIDA och det The Guardian-hyllade electrobandet Sounds of Nonno. Simon har även spelat med bland annat Jan Johansen, Inger Öst, Anders Widmark, Carola m.fl.
Simon Forsman
Piano
Kommer från Robertsfors och utbildade sig på Piteå Musikhögskola, han gick jazz- och poplinjen. Därefter har han ackompanjerat olika musiker och blivit mycket uppskattad för sina tolkningar av Ted Gärdestads musik. Recensenterna brukar framhäva hans målande ackompanjemang och uttrycksfulla sång. När Simon sjunger inträder ett lugn i salongen. Simon har även tonsatt sufiska dikter av den persiska poeten Hafiz, ett album är under produktion.
Erik Winqvist
Sång, saxofon och flöjt
Erik Winqvist gillar bra texter. Han tolkar allt från franska chansoner till Taube och pop. Det är alltid hans egna tolkningar. Han gillar att förvåna publiken och vill att publiken ska vara nära. Engagemanget för samhället och miljön är alltid med, oftast på ett annorlunda sätt.
Skriver även egna låtar och musikstycken. Är sångare, saxofonist och skådespelare. På scen använder han alla sina förmågor.
Han turnerar med olika föreställningar, just nu är han aktuell med The Ultimate Tour, Ted Gärdestad -sångerna och livet, Skog och Saxofon och Lower East Manhattan Project. Han arbetar också med utopihubben Bra Framtid och Miljötrappan.
Låtarna
Låtarna kommer från föreställningen THE ULTIMATE TOUR som turnerar i hela landet.
Nu är det gott att leva.
Text och musik: Olle Adolphson.
Marieke
Musik: Gérard Jouannest, Jaques Brel. Text Erik Winqvist
Koldioxidpsykosen och Jordmöns brustna ben
Text och musik: Erik Winqvist
En lärd man
Text: Två verser av Ruben Nilsson och de två sista verserna av Erik Winqvist. Musik: Torgny Björk.
En stund på jorden.
Refräng: Text och musik Laleh Pourkarim.
Låtarna kommer från föreställningen
THE ULTIMATE TOUR
Klicka för att komma till föreställningens sida