top of page
Erik_Winqvist._Foto_Anton_Bäckman_(2).JP
Tänk annorlunda.png

Erik Winqvist 

Artist, sångare, skädespelare, saxofoner och flöjt.

Tänk annorlunda är hans motto.

Erik Winqvist gillar bra texter. Han tolkar allt från franska chansoner till Taube och pop. Det är alltid hans egna tolkningar.

Han gillar att förvåna publiken och vill att puliken ska vara nära. Engagemanget för samhället och miljön är alltid med, oftast på ett annorlunda sätt.

Skriver även egna låtar och musikstycken. Är sångare, saxofonist och skådespelare. På scen använder han alla sina förmågor.

Han turnerar med olka föreställningar, just nu är han aktuell med THE ULTIMATE TOUR, TED GÄRDESTAD sångerna och livet, TANKAR OM TAUBE, SKOG OCH SAXOFON och LOWER EAST MANHATTAN PROJECT. Han arbetar också med utopiportalen BRA FRAMTID och utopin FESTALIUS.

I en föreställning blandar han poplåtar med lyrikfragment av Tranströmmer och Christina Lungn.

Sitter i styrelsen för Artister för Miljön.

Ett axplock av recensioner

 

”innerligt och varmt, med en djupare innebörd" 

Norra Västerbotten, Åke Lundgren 

 

"där försvinner inte en stavelse. Han hinner också visa vilken rutinerad instrumentalist han är på sina tre: tvärflöjten, sopransaxen och minstingen sopraninosaxen. Dessutom är han berättaren” 

Vimmerby tidning 

 

”sångerna är berättelser som får mig att ana att Erik Winqvist är den nya rösten vi alla behöver ”med skir, giftig, avig, smått lyrisk men levande som livets egen puls” 

BB

 

”Erik Winqvist tände en stjärna”

”Sångaren Erik Winqvist tog sig passionerat an klassikerna och berättade fritt ur hjärtat” 

Nya Wermlands Tidningen –nöje/kultur, Felicia Andersson

 

"förstklassig musikunderhållning" "mustiga knivskarpa bilder blixtrar förbi. Det är humor och allvar om vartannat" 

Nyheterna

 

”låtarna fick fart och stomp, och redan i pausen var ensemble och publik på mycket god fot med varandra. Och under den andra halvan kunde Erik Winqvist berätta vad som helst – publiken lyssnade andäktigt, skrattade och applåderade varje låt allt mer entusiastiskt. Och det slutade med stående ovationer och extranummer.”

Ölands bladet, Anders Marell

 

”På ett sätt är det hur originellt som helst i den mening att det känns äkta poetiskt med dessa spår som vandrar mellan Evert Taube, Kjell Höglund, Jan Hammarlund, John Holm och Fred Åkerström i mina tankar och då är det ett gott i sig själv” ”sångerna är berättelser som får mig att ana att Erik Winqvist är den nya rösten vi alla behöver” ”en specifik röst som ger livet kött och ben åt livets noveller” ”med skir, giftig, avig, smått lyrisk men levande som livets egen puls”. ”som jag förenar mig till 100%”

BB

 

"Förtrollande soppa av jazz och Poesi"
"Med endast en saxofon och en bok som rekvisita”

NLT, Jan Lindell


" hva i alle dager er dette? Men, Taube tolkes på en måte jeg sjeldent har hørt. Tekstene står absolutt i høysetet. Innholdet kommer utrolig godt frem. Jeg oppdager nye ting med sanger jeg i mange å har lirt av meg" "Dersom du ikke er "fanatiker" som må ha Taube slik vi er vant til at han skal låte, anbefaler jeg CD'en. Den gir en helt ny opplevelse av tekstene"

Norsk Viseforum, Jan-Erik Pettersson

 

"Både fyndigt och vackert"
"sjunger liksom från fåtöljen mitt emot, det är mycket okonventionellt inspelat, variationsrikt framfört, inte minst klangligt, och långtifrån de gängse estradörernas framtoning"

Kammarmusik Nytt, Anders Jansson

 

”Erik Winqvist tar ut svängar, men håller ändå ihop det.”
”Erik Winqvist platsar också bland poeterna. performancepoeterna. det han gör är personligt och kul och eftertänksamt tänkvärt.” ”Erik Winqvist berättar något för oss och det är upp till oss att förstå."

Dala Demokraten, Lennart Danielsson

 

”Toppenblås av Erik Winqvist på saxofon och ett läckert arrangemang” 

BMZ, Ann Christine Montelilus

”fenomenala saxofoninslag” 

ArbogaTidning, Birgit Johansson

 

”musiken är vacker med skönt saxofonspel till elektronmusikens grund” ”Det här är ett album som står för sig själv och då behövs ingen etikett” ”borde upplevas när föreställningen spelas på scen”

Lennart Götesson Dala Demokraten

 

Fler recensioner hittar du här  

Engagemanget för miljön och samhället är viktigt.

”Skog och Saxofon handlar om skog inte om skogsbruk, skogen är så mycket viktigare och härligare”.

Arbetet i styrelsen för Artister för Miljön och Miljötrappan är ett sätt att återbetala för all den tur som Erik har haft i sitt liv. Skivan CARBON innehåller två annorlunda låtar om miljön.

Utopiportalen Bra Framtid och utopin Festalius handlar om hur vi ska skapa ett bra samhälle.

Erik Winqvist är också en aktiv styrelseledamot i Artister för Miljön www.artisterformiljon.se . På något sätt har han också halkat in i ovänföreningen Artister mot Miljön www.artistermotmiljon.se .

Expressionist

Erik Winqvist identifierar sig gärna med den expressionistiska bildkonsten och vill att hans musik ska verka i den expressionistiska traditionen. Det innebär att uttryck och klanger gärna får vara både illusoriskt nonfigurativa och oerhört realistiska. Uttrycket, kraften och energin blir det centrala.

Recensenter och publik uppskattar det han förmedlar. 

 

Främst är det sången och sopransaxen som får ge liv, men även tenorsaxofonen, tvärflöjten och sopraninosaxofonen brukar vara med på scen.

Mest omskriven har han blivit för sina tolkningar av kända låtar. Erik skriver även egna låtar och anpassar gärna gamla låtar till nutid. "jag vill att det ska kännas fräscht". Recensioner hittar du under en egen flik i toppmenyn.

Bäst trivs han när han får rå om publiken i två timmar med noggrant utmejslade föreställningar.

Aktuell med följande föreställningar och projekt

THE ULTIMATE TOUR

TANKAR  OM TAUBE

LOWER EAST MANHATTAN PROJECT

SKOG OCH SAXOFON

TED GÄRDESTAD -sångerna och livet

DET BLIR BÄTTRE

LEVE TEXTEN

DOM SOM KÄNDE LIVET

BRA FRAMTID en utopiportal

FESTALIUS en utopi

MILJÖTRAPPAN och SKOGSTRAPPAN och MILJÖHUBB och SKOGSHUBB

Recensioner

Erik_Winqvist-6 foto Edward Beskow (5).j

Erik Winqvist i andra konstellationer

Lower East Manhattan Project

Skog och Saxofon

Angelic Ox

Han har också en vass penna och engagerar sig i debatter om miljö, kultur och utbildning och bäst fungerar pennan när det kommer till låtar och manus.

”det jag skriver för scenerna ska vara viktigt och lättsamt, jag är mycket förtjust i Lennart Hellsings ord om att all pedagogisk konst är dålig konst, men all god konst är pedagogisk”.

Erik anser att konsten ska påverka och vara en del av samhället och att viktiga och aktuella frågor ska belysas ur ständigt nya synvinklar.

”Min bästa publik sitter trångt och vet inte vem jag är, då lyssnar de med öppna hjärtan och scenens magi fyller rummet”

Några av Eriks tidigare föreställningar

Erik Tobias Simon 4 tung - kopia_edited_

Teckning Ella Bäckman

bottom of page