top of page
Kristian Krafliing.jpg

Kristian Kraftling

 

Pianist, keyboardist, producent och låtskrivare. Examinerad från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2011.

Turnerar runt hela världen med olika kända solister. Spelar mycket jazzpop.. Brinner för jazz i alla former. Han spelar också på de stora musikalscenerna och är kapellmästare och arrangör.

Bland annat turnerar han nu med Jonah Nilsson, de är producerade av Qunicy Jones och har under hösten spelat bland annat på jazzfestivalerna Trans4JAZZ-Festival, Ravensburg. Aalener Jazzfest, Aalen. Leverkusener Jazz Tage, Leverkusen

Hos oss är han en del av LOWER EAST MANHATTAN PROJECT och fungerar dessutom som ackompanjatör i olika sammanhang. 

Stora gig och en musikalisk oas.
Intervju med pianisten Kristian Kraftling.

 

Oktobersolen är het i år. Jag ringer till Kristian Kraftling för att intervjua honom. Han har just handlat på Clas Ohlson, men vill gärna bli intervjuad.

När gick du ut musikhögskolan?

År 2011

 

Minns du någon speciellt bra lärare?
Ove Lundin, han var inte bara en bra pianist han var forskare också. Han hade förmågan att motivera och fick mig att förstå varför jag skulle göra som han sa, varför även tekniken var viktig. Han var framförallt en väldigt bra människa.

 

Jag vet att du fick mycket goda rekommendationer. Var det lätt att få jobb?
För mig var det kanske lite lättare än för andra eftersom jag även var intresserad av att spela synth och programmera synthljud. Det fanns en efterfrågan på det just då. Även om jag spelar mycket synt så tycker jag själv att det är som pianist jag är bäst. Men jag tror att syntspelet har öppnat mig för att använda mig av nya klangbilder på pianot

 

Berätta något kul musikerminne?
Det var väldigt kul när vi var i Seoul med Dirty Loops 2015 och spelade förband åt Maroon 5. Vi spelade på olympiska tennisstadions för ca 15 000 personer, det roliga var att publiken var så tänd, de skrek, det kom så mycket energi från publiken. Trots att det vi gjorde var väldigt avancerat, många anser att det är ganska svår jazzpop. Publiken förstod allting på ett intuitivt sätt, det var härligt. Trots att vi bara var förband. Hela turnén var riktigt kul.

 

Hur kom det sig att du började med musik?

Vi hade piano hemma och hela familjen sjöng. Vi levde i en frikyrklig miljö där musiken är viktig. Många dörrar var öppna.

 

När visste du att du var en stor musiker?
Jag var väl i övre tonåren. Jag kände att jag hade kontroll, att en ”låda” höll på att öppnas.  Jag kunde zooma ut när jag spelade. Kunde lyssna på helheten och ta äkta beslut.

 

Var bor du och varför är det bra att bo där?

Bandhagen. Jag vet inte vad som är bra med Bandhagen eftersom jag flyttat dit idag.

 

Vilket är det roligaste jobb du haft?
Fick frågan av några studenter häromdagen och jag svarade att: När jag var yngre var allt spännande och nytt.
Jag minns också ett gig i Tyskland år 2008 där även Tobias Grenholm var med. Vi var förband till Kirk Franklin. Giget gick bra och hela bandet var glada, vi hade en bra stämning i bandet. Vi hade höga förväntningar på framträdandet och det gick bra. Jag kommer ihåg att jag var väldigt glad.

 

Fetaste gig?.

Publikt var det nog med Loreen 2014 i Warszawa  med drygt hundratusen i publiken.

Produktionsmässigt så var det nog Carolaturnén 2015 och Maron 5 -turnén, den var riktigt stor.

Kompetensmässigt så är det nog Dirty Loops och Jonah Nilsson turnéerna.

 

Hur är det att spela musikal.

Kul. I början har man mycket roligt åt materialet/musiken och hela produktionen. När man spelat många gånger så blir det andra saker som blir roliga.

 

Har du något råd till unga musiker?

Värna om din nyfikenhet! Det är nog det viktigaste rådet jag kan ge, och det bästa sättet att utvecklas. Lägg inte band på din nyfikenhet.

 

Du är en del av LOWER EAST MANHATTAN PROJECT. Vad är det som gör att du kämpar vidare med denna grupp?

Vi har en speciell vinkel inom jazz med ett fritt uttryck. Fritt på ett intressant sätt. För mig, som brukar spela extremt strukturerad musik, känns det som en musikalisk oas där det inte finns något som måste efterliknas på något sätt. Musiken bygger på oss som är där, och samtalet i stunden i musiken mellan oss.

 

Vad har du för favoritmat?

Ojojoj, en riktigt bra sushi så som den kan serveras i Japan. För några år sedan så hade jag nog sagt blomkålssoppa.

 

Vad har du framför dig?

Det är mycket inför jul. Ska leverera körstämmor inför julshowen på Birka Cruises.
Är även kapellmästare på ”A Jazzy Christmas at Cabaret”, det bli en jazzjulshow med mat och där ska jag inte bara arrangera utan dessutom vara med och spela med andra riktigt bra solister. Och så är det turner med Jonah Nilsson. Turnén är producerad av Quincy Jones, Polarpristagaren som även producerade Michael Jackson. Nästa vecka så är det något företagsgig i Helsingborg med David Lindgren, Petra Marklund, Mariette och Samir och Victor. Och så jobbar vi på med LOWER EAST MANHATTAN PROJECT.

 

Nu är vårt samtal slut och Kristian ska inreda sitt nya hem, det ryktas om en tillökning i december. Undrar om det är en blivande jazzmusiker som ska födas? Jag tror det.

bottom of page