top of page

Servicestation

Hur ska jag ta emot artisterna?

 

 

 

Människor är olika, människor är speciella, men vi är mer lika än olika. Innan en föreställning så kan det vara svårt för artisterna att tygla sina känslor och det kan vara ett led i förberedelserna. Hur denna förberedelseprocess drabbar omgivningen är olika. Jag brukar till exempel ofta ställa mig och skaka innan jag går upp på scen, det drabbar ju inte någon annan och det ser rätt kul ut, men det är viktigt att mina scenkamrater vet att det inte är något farligt, min förberedelseprocess ska inte drabba dem.

Hur ska då arrangören göra för att det ska bli bra?
Här kommer några tips om hur den ”perfekte arrangören” kan uppträda. Även om vi på Winkir absolut inte kräver att någon ska vara perfekt.

Innan en föreställning är vi sköra, det märks kanske inte men det är vi.

Det är trevligt om arrangören tar emot och visar lokalen.

Ibland har vi bråttom att få upp grejerna så vi hinner inte vara sociala, även om vi vill. Föreställningen är vårt absoluta fokus. Det händer ofta att något krånglar, då måste vi lösa det så snabbt som möjligt.

Artisterna förberedelsetid är väldigt olika, somliga behöver några timmar andra går direkt upp på scen.

Kaffe är gott och det är bra om det finns, men lägg inte ner en massa tid på förberedelser och kaffetilltugg, det kan hända att vi inte kan sätta oss ner och fika tillsammans, vi kanske måste gå in i en förberedelsebubbla eller så måste vi få ordning på teknik eller repetera några passager..

De flesta artister vill gärna träffa arrangören, men kan kanske inte vara så social innan föreställningen, många av oss vill inte ”läcka” innan föreställningen, vi har vårt fokus och bygger upp energi inuti oss, vi kanske är rädda för att denna energi ska pysa iväg när vi möter någon som vi inte känner.

Så, den ideala arrangören finns på plats när vi kommer, en termos kaffe är trevligt. Vi pratar lite innan om vi hinner och kan. Om ni är flera arrangörer på plats så är det trevligt om ni fikar och säger till oss att det går bra att sitta ner eller bara hämta en kopp, då blir det kravlöst.

Det sociala samtalet innan en föreställning bör helst begränsas på så sätt att vi inte behöver engagera oss i något annat än det vi ska göra på scen. Det innebär att du helst ska vara lyhörd och gärna lite kortfattad, känn efter om artisten vill prata, ha förståelse för att artisten är ”knäpp” innan föreställningen. Oftast fungerar det utmärkt bra eftersom arrangörerna brukar vara erfarna och kompetenta.

Efter föreställningen vill vi gärna fira i glad och positiv anda, vi vill prata om det som gick bra, om något inte fungerade så klarar vi kanske inte att ta emot det förrän dagen därpå, berätta gärna om vad du gillade.


Oftast blir det ganska bråttom, arrangörerna vill gå hem, artisterna måste skynda iväg och äta innan restaurangköken stänger eller så ska de resa långt, men det är olika varje gång.


På vissa ställen brukar arrangörerna sitta ner och fika efter föreställningen och då är det väldigt trevligt att ”sitta in” ett tag.

Kortfattat: Förlåt för att artisterna är knäppa innan föreställningen, ibland är det nödvändigt och ibland är det för att vi är knäppa. Efter föreställningen brukar vi bli normala igen.

Det är bra att ha kontakt dagen innan en föreställning och prata igenom.

Vissa artister har listor på vilka krav och önskemål de har.

Tillbaka till Servicestationen    

bottom of page