top of page

Musik är utopisk

Pröva synvinkeln att musik är utopisk eller i alla fall kan vara utopisk. Tänk inte på hur den klingar och vilka instrument de kommer att använda i framtiden. Det får någon annan gissa kring. Tänk istället på hur musik fungerar.

Jag påstår:

  • Musik väcker känslor som du haft när du hört liknande musik.

  • Musik gör att dina drömmar och önskningar blir påtagliga.

  • All musik bygger på tidigare musik och den släpper tanken fri.

Jag påstår att musik fungerar på samma sätt som utopier, den går in i vårt undermedvetna utan att kräva energi. Att musik påverkar oss är nog alla överens om.

Kan det vara så att både musik och utopier verkar på samma sätt i oss. De har samma verkningsmekanism skulle en medicinforskare säga.

Det innebär att utopier bildas i dig när du lyssnar på musik. Det innebär också att du kan ta ”något” från en gammal låt, fylla det med ”något” och skapa en ny musikvärld, eller i alla fall en ny upplevelse.

Ett experiment

Vi gör ett experiment. En av de mest älskade och spelade konserterna från nittonhundra talet är Kieth Jarrets solokonsert i Köln.

Det finns en mycket fin musikdokumentär gjord av Sveriges Radio där människor berättar om att denna konsert haft avgörande betydelse för hur deras liv utvecklats. Mycket handlar om kärlek och förälskelse, men även i andra livssituationer har konserten haft betydelse.

Kölnkonserten har ständigt funnits där i deras undermedvetna.

 

Jag tror att det beror på att denna konsert blev magisk och att det i inspelningen finns så mycket energi och känslor så att orden inte räcker till. Improviserad musik kan fungera på oplanerade sätt.

Så här gör vi

Nu tar vi denna inspelning och låter den inspirera oss till att göra musik som använder just allt det som vi inte har ord till. Energin, kraften, intuitionen. Vi väljer riktigt bra musiker nämligen Kristian Kraftling och Tobias Grenholm. Vi lägger till en sopransaxofon med Erik Winqvist.

Alla musiker har lyssnat på konsertens medan de spelat och försöker transformera det obeskrivbara i sin tolkning.

 

Är det utopiskt att tro att detta blir lika bra eller till och med bättre än Kölnkoserten? Vi får se.

Produktionen är precis klar.

 

Konstellationen av musiker kallar sig för LOWER EAST MANHATTAN PROJECT.

 

Lyssna!

lower east manhattan project med text.ti

Skivomslag av Ella Bäckman

Ett annat exempel är denna musikaliska beskrivning av en urskog. En biotop som knappast finns kvar, men den lever utopiskt i mig.

bottom of page