top of page

Platon påstår att vi måste ha utopier för att skapa ett bra samhälle. Idévärlden kallar han det.

Det finns fler dystopier än utopier.

En dystopi är kul att läsa, där finns konflikter och spännande berättelser. Däremot är en utopi tråkig att läsa, där är allting bra och det blir ganska tråkigt. Ett stänk av humor kan göra utopin läsbar.

 

Det diskuteras ofta om dystopier är farliga, om de påverkar barn  och vuxna. Några menar att en dystopi är skadlig för samhällsutvecklingen. Vi dras så lätt till faror och när vi fokuserar på faror så glömmer vi allt det som är bra. Konsumtionen av dystopier är enorm och de verkar inte göra så stor skada. Några menar att de fungerar som ögonöppnare, kanske gör de det, men att öppna ögonen verkar inte resultera i preventiva åtgärder.

 

En utopi kan å andra sidan göra nytta. En utopi kan beskriva något som vi vill uppnå och ge oss fokus på att skapa ett bra samhälle.

En utopi verkar i vårt undermedvetna. Leder oss i rätt riktning.

 

Genom tiderna har det skrivits mycket om utopier. Vi har för avsikt att publicera länkar till artiklar om utopier på denna sida. Men det gör vi så småningom.

Under tiden kan du hitta lite om detta på denna länk. Det är vad man hittat om våra utopier om tusen år. Klicka här.   

Vad skapar verklig förändring?

 

Teori 1

​Teorin bygger på att insikten kommer först, men att de som har insikt inte gör något åt problemen, så brukar människor fungera.

 

Men barn som växer upp med föräldrar som har insikt brukar agera och deras barn ser det som en självklarhet att göra rätt.

 

Om denna teori är verklig så innebär det att det tar tre generationer att åtgärda/förebygga det som dystopierna varnar för.

Teori 2

En utopi verkar i vårt undermedvetna och leder oss i rätt riktning.

Extra teori

Det är kulturen/konsten som initierar all verklig förändring mot bra samhällsystem.

omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
bottom of page