top of page

Almstriden.

Utopin blev verklighet.

 

Almstriden visar att folkets vilja kan segra.

Då blir den stora frågan vad som vekligen är folkets vilja. Ofta kan det vara svårt att veta.

 

Majoriteten kan ha fel. Våra representanter kan ha fel även om de är demokratiskt valda. Tillochmed våra experter kan ha fel. Kan folket ha fel?

 

Ständigt sliter vi med olika frågor där det ena argumentet bryts mot det andra.

 

Men ibland är det enkelt. Krig är fel. Svält och elände är fel. Förtryck och diskriminering är fel. Det goda samhället är rätt. Hur ser det goda samhället ut?

 

Under almstriden var det enkelt. Ungdomarna hade rätt. De hundraåriga almarna var placerade centralt i Stockholm och gav karaktär åt Kungsträdgården. De var en frisk lunga i storstaden. Almarna var omtyckta. En tunnelbanestation skulle upp vid strömkanten, almarna stod i vägen. Tunnelbanan kunde lika gärna ha sin uppgång femtio meter in i bebyggelsen.

 

Ungdomarna tillämpade motstånd utan våld. De prestigefyllda politikerna fick så småningom ge med sig.

 

Vi är många som plötsligt såg en väg till ett bättre samhälle. Efter almstriden blev politikerna mer ödmjuka. Idag kan vissa politiker ändra åsikt, de förstår att de haft fel ibland och försöker göra rätt.

 

Omvälvningen blev inte så stor som jag hoppats, men en förändring blev det..

 

Utopin är att man kan ändra dåliga beslut genom att ha bra argument och förklara för beslutsfattarna. Och när ingen lyssnar så kan motstånd utan våld fungera.

 

Efter femtio år står Almarna kvar och tunnelbanan fungerar och ska byggas ut. Det går att påverka. Det går att rädda världen.

bottom of page