top of page
Lottta cellist 2.jpg
Lottta cellist 2.jpg
Lottta cellist 2.jpg
Lottta cellist 2.jpg

Erik Winqvist

Har gjort utopin Festalius som är ett bra samhälle beläget i framtiden.

 

 

En tidsvåg

Genom en tidsvåg har Festalius fått kontakt med vår tid. En person i Festalius har utnämnts till informatör, han heter Frej Ahlqvist och kan svara på frågor om hur de har det i Festalius.

Informerar

Frej använder olika media för att sprida information om deras goda samhälle. Han vloggar, gör en hemsida, deltar på möten och konvent. Dessutom skickar han ut nyhetsbrev och svarar på frågor. Festalius har också en ambassad i vår nutid. Den är förlagd hos Svensk Musik och Teater.

En utopi som är en hel värld 

 

På hemsidan beskriver Frej hur allting fungerar i Festalius. Det är en detaljrik beskrivning där man i menyn kan klicka på olika områden. Om hur folk har det, kriminalitet, hur beslut tas, miljö, hur man arbetar och mycket mer. www.festalius.se  

 

En tidsbubbla

Mellan vår tid och det goda samhället Festalius finns en tidsbubbla som kallas TRAMID. Vad som hände under denna tid vet vi inte så mycket om, men forskarna i Festalius hittar allt mer information från Tramidtiden.

I slutet av Tramid började allting vända och en ny tideräkning startade. Frej Ahlqvist lever niohundra år efter att allting vände. År 971 ev.

 

Berättelseboken

Precis som alla andra kulturer finns i Festalius en hel del myter och berättelser som härstammar från forntiden. Det vill säga från vår tid och den tiden då allting vände. Dessa berättelser finns i BERÄTTELSEBOKEN. Delar ur Berättelseboken finns på Festalius hemsida. Där finns också några berättelser av mer oklart ursrpung, de kallas för de KYRELLISKA böckerna eller Postverksböckerna.

Människorna i Festalius uppskattar dessa myter och reflekterar ofta kring dem. Precis som vi gör när vi berättar våra myter och läser ur våra heliga skrifter.

Erik Winqvist är artist, du kan läsa om honom på www.svenskmusikochteater.se där kan du läsa recensioner och vad han gjort och gör.

Han är också initiativtagare till BRA FRAMTID och MILJÖTRAPPAN, SKOGSHUBB och MILJÖHUBB. Han gestaltar också informatören Frej Ahlqvist..

Utopin hittar du på www.festalius.se   

Du kan läsa om hur det gick till och hur det går till att skapa detta "processverk" genom att klicka här   

Det har kommit frågor från media.

 

Vad är det viktigaste med projektet? Och Fungerar det?

 

”Det viktigaste med projektet är nog att det får oss att tänka på vilket samhälle vi vill ha och inte bara fokusera på olika problem. Dessutom har det givit mig möjlighet att använda olika spännande konstnärliga uttryck och kanske ändå mer spännande är att möta de andra konstnärernas bidrag. Det är så mycket spännande inslag som kan användas på så många olika sätt. Det har verkligen varit kul och utvecklande."

"Om det fungerar? Jo, det gör det, men inte på det sätt som jag trodde att det skulle fungera. Kanske fungerar det faktiskt bättre än jag vågat hoppas, men det är svårt att veta.

Jag ska exemplifiera. När jag pratar om projektet så får jag leenden och artiga kommentarer, men ingen bryr sig egentligen. När jag efter ett tag pratar med samma personer så har de glömt det hela och ler artigt igen. Så håller det på några gånger. Då blir jag ganska ledsen. MEN när det har gått en tid så märker jag att dessa personer själva börjar prata om hur de vill att framtiden ska bli. Då blir jag riktigt glad. Det är ju meningen med projektet. Det ska verka i vårt undermedvetna och ge oss en riktning.

Precis likadant är det med de politiker, konstnärer och media som jag haft kontakt med. Så svaret är klart och tydligt. Det fungerar bättre än jag hoppats. Jag blir glad.”

Erik Winqvist

bottom of page