top of page
Erik_Winqvist-9 foto Edward Beskow (2).j
Erik_Winqvist-9 foto Edward Beskow (2).j

Ny bok med gamla berättelser

När jag skulle beskriva ett riktigt bra samhälle i framtiden så kom jag på att de i det framtida samhället måste ha myter och berättelser som de kan tolka och fundera över.

 

Alla samhällen har sina heliga skrifter, de kallas för Koran, Bibel, Tora eller något annat. Alla är de gamla och har tolkats genom århundranden.

 

Tolkningarna har speglat och byggt samhället och kulturen. Traditionen och tolkningarna är kanske lika viktig som själva skriften.

Därför måste det goda samhället Festalius ha sin egen skrift. De gamla skrifterna är så fulla av våld och elände så jag tyckte att det behövdes något nytt, fast gammalt.

Berättelseboken föddes i Tivedens Nationalpark

Idén kom när jag var i Tivedens nationalpark och såg den urgamla vegetationen. Naturen/jorden talade till mig och jag skrev berättelsen om mötet mellan Aschmed och skogsjätten Tived.

Det blev snyggt med Nya och Gamla berättelser som Nya och Gamla testamentet.

Gamla Berättelser

Jag tänkte att de gamla berättelserna skulle innehålla en skapelseberättelse Den skrev jag under ett gig i Sundsvall. Därefter blev det ett antal berättelser om olika tider, om makt och mänskliga eländen.

Nya Berättelser från tiden då allt började bli bra

Sedan kommer de nya berättelserna som är från den tid då allting vände. De flesta av dem har verklighetsbakgrund från vår nutid men har förändrats under seklernas gång. De förklarar hur samhället kunnat bli så bra.

Om de eviga, svaga krafternas seger

I de gamla berättelserna så segrar makt och våld. I de nya berättelserna segrar de svaga men eviga krafterna som kärlek och snällhet. De goda krafterna finns alltid där. Under vändetiden kom man på att de var mycket viktigare än de gamla onda krafterna.

De Kyrelliska böckerna

Dödahavsrullarna är gamla dokument som legat gömda i tvåtusen år, bitar av olika berättelser. Något liknande behövdes även i Festalius. Det fick bli de Kyrelliska böckerna som även kallas Postverksböckerna. Där samlas allt möjligt från forntiden (vår nutid) sånt som kan vara intressant och som kanske påverkat utveklingen av Festalius.

 

Här hittar du Berättelse Böckerna i Festalius om ungefär tusen år.

 

Där, i Tivedens nationalpark, kändes tusen år som en ganska kort tid. Det är bara tre trädgenerationer.

Januari 2021

Erik Winqvist

bottom of page