top of page

Ett bra företag, en bra organisation

Två saker är nödvändiga för ett bra företag, nämligen personal och utopi.

Utopi

Utopin är det där enkla, fantastiska som du går och drömmer om. Tidigare har det ofta dömts som världsfrånvänt eller ultrapositivism. Det är dumt att döma det som vi alla håller på med. Vi har våra drömmar och det är mycket bättre att älta en utopi än att älta problem.

Utopin går in i ditt undermedvetna och ger dig en riktning. Det är konstigt att det fungerar så enkelt, men var trygg med att det fungerar..

Utopin ska inte förväxlas med mål som är mer begränsande och utomordentligt effektivt när man vill uppnå något specifikt. Mål ska formuleras och helst utvärderas. Inget sådant behövs för utopin.

Det är bra att på något sätt dokumentera utopin, en bild, en dokument, ett tal, en låt. När utopin dokumenteras så blir det lättare att gå vidare och fördjupa.

Men begränsa inte utopin, låt den verka i ditt undermedvetna, låt den leva och utvecklas. Dess funktion är att ge dig en riktning.

Alla har sina egna utopier. Ledningens utopier ger gruppen en riktning.

En utopi är aldrig tung eller jobbig. Den kommer intuitivt och lättsamt. Den kommer automatiskt när du minst anar det.

Utopin mår bra av kunskap och erfarenhet, det fördjupar utopin. Utopier mår bra av att fördjupas.

Personal

Personalen ska vara effektiv och trivas på jobbet, svårare än så behöver det inte uttryckas. Det är dock ett evighetsarbete att förverkliga.

Jag funderar ofta på hur vi utbildar företagsledare. Hur mycket av studenternas tid läggs på att få dem att förstå vikten av bra medarbetare och att det är ledningens ansvar att ge medarbetarna möjlighet att bli bra medarbetare? Kan man utbilda studenter i detta eller krävs det erfarenhet?

 

Erik Winqvist

bottom of page