top of page

När Chatherine fick Biden att lyssna

Denna utopi publicerades i ETC klicka här

Chatherine räddade världen

Megakändisen som stoppade fossila koldioxidutsläpp

Du känner väl till Chaterine Svanson?  Hon kommer från Kivik och har blivit en av världens mest framgångsrika artister. Visst brukar du lyssna på hennes hits?

 

Chatherine hade köpt ett litet romantiskt gods, i Sörmland. Det var vackert. Leende kullar och befriande skog. Men hon upprördes över att Granbarkborrarna dödade hennes skog. Den skog som hon just hade köpt dog.

 

När hon var på en turné runt medelhavet såg hon hur torrt det var. Speciellt i Provence. Hon såg bönder stå på sina dammande åkrar. Hon blev upprörd.

 

Eftersom hon var en megastjärna med nästan obegränsade resurser bad hon sin assistent att ta reda på vad skogsskadorna och torkan berodde på. Fossila utsläpp och skadlig markanvändning fick hon lära sig.

-Jag vill förstå ”sa hon.

 

Assistenten förslog att hon skulle träffa några forskare. Han valde ut en meteorologiprofessor och en professor från Chalmers Tekniska högskola.

 

Dessa forskare kom och träffade Catherine på hennes leende sörmländska gods. Det var en varm julidag. Lindarna doftade. Mötet hade de i hennes nybyggda studio. Studion har en härlig utsikt över den blåglänsande sjön.

 

Två timmar tog mötet och Chatherine avslutade med att säga,

-Kan ni ta fram en färdplan till ett fossilfritt samhälle. Den ska vara kort och koncis och beskriva precis det som behöver göras. Jag betalar.

-Högst två sidor får det vara”.

Forskarna tittade på varandra och trodde att det skulle bli svårt.

-Högst en sida får det vara” sa hon då -Och inga osäkerheter, prat eller motiv, bara vad som behöver göras, ni får en vecka på er.

 

Hon betalade bra så forskarna skrev ihop något och kollade med andra forskare, som också fick bra betalt. Det blev ett dokument.

 

Chatherine visste att alla människor ville träffa henne, hon var ju megastjärna. Så hon ringde till statsministern och sa att hon ville fika med honom.

-Kan du i morgon? det tar bara tio minuter.

Visst, sa statministern klockan tolv går bra, men jag måste avbryta efter en kvart. Toppen sa Chatherine.

 

Det blev ett trevligt möte och Chatherine berättade om Provence och den döende skogen. Statministern lyssnade, men bara med ett öra för han stirrade starstrucked på megastjärnan.

 

Precis innan de skulle resa sig och gå sa Chatherine

-och här har du lösningen, kolla på den när du åker till nästa möte. Jag ringer i morgon och hör vad du tycker.

 

A4 dokumentet var kort och skrivet på vetenskaplig grund. Allt var egentligen självklart. Så när Chatherine ringde dagen därpå så sa statministern att -det såg väl bra ut.

 

Chatherine ringde några gånger till och såg till så att pappret gick till statssekreteraren. Sedan lämnade hon det hela till sin assistent som fick se till att statssekreteraren initierade lagförslag till riksdagen.

 

I februari skulle Chatherine ha konsert på Globen, då bjöd hon in statministern till en lätt middag efter konserten. Den starstruckta statministern blev till sig av stjärnans glans och de hade så trevligt.

-Vad bra det blev med färdplanen, sa Chatherine. Ska inte du och jag åka till Biden och berätta om hur bra det hår gått för oss här i Sverige? Biden gillar mig så han vill säkert träffa oss.

 

Biden tog emot och de lämnade dokumentet till honom. Forskarna hade jobbat om det till amerikanska förhållanden. Biden tog emot dokumentet utan att läsa det, men Catherine tog kontakt med fru Biden som tvingade presidenten att läsa det.

 

Fru Biden förstod att det hade gått enkelt och bra i Sverige. Catherine bad också fru Biden att fråga sin make om vilka kongressledamöter som behövde bearbetas.

 

Chatherines stab bearbetade kongressledamöterna och en massa bra lagar röstades igenom.

 

Då ringde vår statminister till presidenten, bara för att gratulera Biden. Biden blev stolt.

 

Chatherine var inte känd i Kina och Indien så hon tog kontakt med en megastjärna i Indien och en i Kina och berättade hur hon hade gjort. De gjorde likadant i sina länder.

 

Statministern blev omvald. Biden tyckte att han räddat världen och världen hade blivit räddad.

 

 

Så här gjorde Chatherine

Hon förstod att det viktigaste verktyget var hennes stjärnstatus. Dessutom hade hon rätt.

  • Hon gjorde en färdplan till nollutsläpp. Inhämtade kunskap.

  • Hon kokade ner det till ett kort ”hissamtal”.

  • Identifierade statsministern som en möjlig nyckelperson.

  • Ringde honom och de träffades.

  • Statsministern ”lurades” att läsa färdplanen. Hon följde upp med trevligheter och med konkret hjälp för att lotsa förslagen till lagar.

  • Hon höll kontakten och berömde statsministern. De reste tillsammans.

 

Kommentar

Hur realistisk är denna utopi?

Mycket i den är högst realistiskt. Och det är ju så att en utopi ofta går in i vårt undermedvetna och påverkar oss i rätt riktning.

När Chatherine fick Biden att lyssna

Denna utopi publicerades i ETC klicka här

Text av Erik Winqvist målningarna är lånade av Lotta Lagercrantz

bottom of page