top of page
Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif

Hälsovård, sjukdomar, psykiatri

Sjukdomar finns, men vi kan bota allt fler patienter och det blir allt billigare att bota.

 

De som inte kan botas får en bra vård, ofta under mycket lång tid.

 

Förmågan att lindra har också blivit riktigt bra.

Mycket är automatiserat, vi människor är ju mer lika än olika.

Förebyggande av sjukdommar, friskvård, terapier m m.

Den förbyggande vården blir allt mindre betydelsefull eftersom det visat sig att det inte behövs förebyggande vård. Förebyggande vård är nämligen samma saker som gör att livet blir bra. Att röra på sig, tänka klokt, hantera sina instinkter, utvecklas som människa och att undvika skadlig mat. Sådana saker ser vi inte som sjukvård, du hittar det under en annan flik. 

Att hjälpa andra att må bra har blivit ett stort område där många har sina passionsjobb, men vi kallar det inte för vård längre, det är ju en fin och viktig del av livet. Det finns ett helt universum som vill att vi ska ha det bra.

Vem bestämmer om vården?

En onödig fråga tycker vi. Det är ju självklart att de kunnigaste ska bestämma.

Professorskollegier  och liknande.

 

Ofta uppkommer oenighet, sånt gillar vi. Då tillsätter vi flera oberoende utredningar med vattentäta skott emellan sig. Resultaten brukar utmynna i ändå mer oenighet och så småningom så uppkommer tillräcklig enighet så att kollegierna kan fatta beslut.

Ofta löser det sig tack vare att vi alltid respekterar varandra.

Ett besök hos läkaren

Ibland känner man att man behöver gå till doktorn. Oftast eftersom man tror att man är sjuk, men ibland är man ju faktiskt sjuk och behöver vård eller medicinering. Hos oss är det enkelt.

 

Först bokar man en tid. När man sedan kommer till mottagningen så börjar det med att man sätter sig i ett intervjurum där en robot ställer frågor och man får gott om tid för att berätta om sina krämpor.

 

Sedan kommer doktorn in. Då har doktorn fått ett bra underlag från roboten. Tillsammans med läkaren bestämmer vi sedan hur vi ska gå vidare.

Människa och robot.

Vi har märkt att robotar ofta fungerar bättre än människor när det gäller att bota och diagnosticera sjukdomar. Det går fort, det är multifaktoriellt. Men det viktigaste är kanske att robotens alltid är intresserad och kunnig.

Det har också visat sig att vår hypokondri behandlas bäst av robotar eftersom vårt belöningssystem triggas bäst av mänsklig kontakt. Läkarbesök kan bli vanebildande, det blir sällan robotbesök. Skulle robotbesöken ändå bli vanebildande så drabbar det inte en stackars läkare.

 

När det sedan kommer till val av behandling så måste en läkare kopplas in. Då är det skönt med en mänsklig kontakt.

Vård under sjukdomstid

Att vårda sjuka människor kräver speciell utbildning. Den mänskliga kontakten är viktig. De som jobbar med att vårda sjuka har ett gott stöd av tekniken.

ella_sid8 klipp 2 .tif.jpg
bottom of page