Religion och kärlek

Kärlek

Slösa inte din kärlek på gud.

Det är en fin tanke. Om gud finns så vill hen att vi ska ha det bra, det är nog det som gud vill helst av allt, att vi ska ha det bra.


Kärleken finns. Mellan människo. I vårt samhälle. Till vår jord. Kanske till och med i universum. Kärleken är stor och viktig.


Det som göder kärleken bäst är kärlek. Kärlek föder mer kärlek.

Andlighet

Är andlighet detsamma som kärlek? nej det tror vi inte, andlighet är något annat.
Man ska vara försiktig så att andligheten inte utarmar kärleken. Vi kan själva bestämma om andligheten ska göda eller utarma kärleken.

 

Religiositet

I vårt goda samhälle finns det många som är religiösa. De har en stark gudstro och mår bra av det. Andra tror att det inte finns någon gud och de trivs bra med det. Vi tycker inte att det är så viktigt om gud finns eller inte, men vi är övertygade om att om gud finns så vill hen att vi ska ha det bra.


Vi kan se i våra historieböcker att religionen har använts som ursäkt för att kriga, förtrycka, exkludera, elitisera och mycket annat dumt. Så har inte vi det.

Varje generation måste arbeta och beskriva religionen, så att den förbättrar livet. Vi är övertygade att det är guds vilja, om hen finns.

Vi tror också att det är viktigt att inkludera så många som möjligt i det goda samhället. Nästan alla vill leva i ett gott samhälle, men de som inte vill slipper. Det har visat sig att deefter en tids opposition brukar ändra sig. Det är ofta berikande. 

Undersöka storheten i oss

Det finns många sätt att finna frid. Begrepp som meditation, bön och nåd pratar vi ofta om.

Riter

Riter är viktiga, riter ger mening. Riterna utvecklas och är en del av varje människas utveckling.Våra riter bygger på tradition och viljan om att ge förutsättningar för ett bra liv. 

 

Historier

Samhällets gemenskap byggs till stor del av våra gemensamma historier. Många av våra viktigaste historier finns i Berättelseboken. Dessa historier tolkar vi och tolkar om dem, vi diskuterar och förklarar. Historierna fylls med mening. Historierna vägleder oss.

Regelsamlingar och dogmer

Vi pratar mycket om hur man ska vara med varandra. Vi gillar etik och förstånd. Fillosofer ger perspektiv. Man kan tolka det mesta på olika sätt. Vi anser inte att regelsamlingar och liknande dokument har med religion att göra. Gud har inte åsikter om hur vi ska leva, i alla fall inte i detalj. Om gud finns vill han att vi ska ha det bra och att vi ska behandla varandra väl. 

Kyrkor och församlingar

Kyrkor och församlingar gör mycket gott, men de har visat sig att de har en tendens att skapa hämmande regler och förbud. Viljan är nog bra, men det leder ofta fel. Det blir ofta tvärtemot det församlingen egentligen ville. De som anser sig vara goda församlingsmedlemmar tenderar att exkludera de som inte är med i deras församling. Detta är naturligt, men inte bra.

Därför är våra församlingar ofta fokuserade på någon bra fråga som att hjälpa ungdomar eller något annat. De har inga dogmer som de alltid hävdar, de koncentrerar sig på att göra bra saker.

Bra saker som vår församlingar ofta gör är att arbeta för kärlek, andlighet, hitta storheten i oss, riter, tolka historier. De letar efter olika sätt som göra att människor mår bra.

Kyrkan visavi gud

Hos oss är kyrkan till för människorna, vår kyrka är inte till för gud. Vi tror att gud klarar sig bra utan att vi ”offrar” oss för gud. Gud vill ju att vi ska ha det bra.

 

Bland våra berättelser finns en fotbollsmatch där gud har ett lag och kyrkan ett annat.

Det är en hård kamp, men tillslut vinner gud. I ”Nya berättelser” kan man höra på fotbollsmatchen.

Laguppställningen är:

På guds sida: Försoning, Meditation, Varande, Liv. Målvakt: Ansvar.

Nåd är avbytare. Fystränare: Odysseus.

På kyrkans sida: Förlåtelse, Tradition, Regler, Bön, Riter, Hjälp.

Målvakt: Fundamentalism. Rådgivare: Påven och Talibaner.

Domare: Liv

 

Regler, lagar

 

Mening med vårt liv

 

Beslut

 

Vägledning rätt och fel

 

 

Alla är fotboll

Sajtens webbadress är  www. braframtid. se

Sajten är ett konstprojekt av Erik Winqvist.

Bilderna: Målning Lotta Lagercrantz. Teckningar Ella Bäckman. Teckningar av gubbar Anton Bäckman.

Här kan du läsa om PROCESSEN (hur projektet utvecklas)  klicka  

Projektet leds av www.musikochteater.se  

Där finns Festalius ambassad och informatören Frej Ahlqvist.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now