top of page
Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif
Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif

Nationalstaten

Vi är stolta över vårt land och det goda samhälle vi har byggt upp.

 

Alla länders folk tänker inte som vi. Det är svårt att förstå. Ibland skyller vi olika eländen på andra stater, rätt eller orätt så känns det skönt.

Det är svårt att förstå att andra tillåter deras samhälle att förtrycka, förnedra, kriga och allmänt uppträda dumt.

 

Detta sätt att tänka gör att vi lätt hamnar i att se de andra som ”dom”. Dom som inte är lika bra som vi och dom som vill oss ont.

Vi vet att detta är ett farligt sätt att tänka. Vi har lärt oss några sätt att hantera detta.

För det första så förmodar vi att ”dom” säkert har massor av bra idéer, traditioner och samhällsstrukturer som vi inte förstår. Det är upp till dem att skapa sitt samhälle.

 

Det andra sättet att tänka är att berätta om oss och inte kräva att de varken ska lyssna eller förstå, men alltid se dem som människor och respektera dem som individer, även när vi inte kan acceptera deras idéer och handlande.

I vår Berättelsebok läser vi att Andres sa att man ”måste involvera problemet i lösningen”, han menade att om man vill omvända folk med galna idéer så måste man lära känna dem och förstå dem. Först då kan man påverka dem.

 

”Vi och dom” är både svårt och farligt, men vi tillåter oss att känna gemenskap och stolthet över oss.

 

Trots dessa faror har vi bestämt oss för att tro på nationalstaten. Vi som lever i vårt land betalar skatt till vår stat. Staten ger oss trygghet på många sätt, det är bra. Vi har en överenskommelse med staten om att vi ska lita på att staten arbetar för oss.

Vi  kan ha den tilliten eftersom vi har ett system där medborgarna bestämmer över staten. Detaljerna i strukturen är viktig, hur vi styr, hur vi leder och hur vi skapar lagar.

Ett bra sätt att undvika ”Vi och Dom” är att ha många olika vi.

I vårt samhälle skapar vi många olika vi. Både i internationella organisationer, föreningar, familjer, vänner, intressen och mycket mer. Vi har många identiteter som vi är stolta över. Alla tillhör vi olika minoriteter.

Vi ser nationalstaten som en av många olika gemenskaper som vi är en del av.

Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif
Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif
Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif
bottom of page