top of page
Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif

Tävlingar

Människans beov av gemenskap, relationer, kärlek är omättligt, men det finns även andra saker som vi har behov av.

Oftast kombineras dessa behov vid olika tillfällen. 

Vi har sett att männsikor gillar att tävla och att det ibland kan gå till översdrift, men ibland kan det vara kul och till och med härligt.

I vårt goda samhälle spelar många människor fotboll.

Tävlingar handlar om att känna att man presterar, lyckas, klarar av, utvecklas.

Tävlingar ska vara kul. Tävlingar ska vara inkluderande. Man ska känna sig duktig när man tävlat. Oftast känner man sig nöjd om man tycker att man gjort en bra insats, lyckats  med något som man inte brukar klara eller finslipat något intill perfektion.

 

Det händer fortfarande att vissa individer tävlar eftersom de vill tvåla till motståndarna, men om man har det som drivkraft så brukar det inte gå bra. Det vet alla i vårt goda samhälle. Tävla är kul, för alla som deltar.

 

I skolorna får man lära sig att vara en både bra vinnare och en bra förlorare, bägge sakerna är lika viktiga, det handlar om att respektera alla som deltar. Man får inte glömma att även respektera sig själv och sin insatts. Tävla är kul, för alla som deltar.

Tack_alla_kulturhjältar_2_(2).tif

Segraren bestämmer inte hos oss.

I Festalius försöker vi att ta bra beslut och vi har märkt att man inte kan tävla sig till att ett beslut blir bra.

Det gäller även att man kan inte tävla sig till vad som är fakta.

Våra historiker säger att det på er tid var vanligt att den som vann en tävling fick ta beslut och hen bestämde plötsligt vad som var fakta. Så kan det väl inte ha varit?

Är det verkligen sant att man på er tid lät den som vunnit en tävling bestämma. Lät ni den som hoppade högst utforma sjukvårdsförsäkringen? Lät ni den som vann en debatt bli president?

Numer tävlar vi för att det är kul att tävla och det är kul att se andra tävla.

 

Vi älskar verkligen att lyssna på våra historiker, de ger oss så roliga historier om hur man gjorde och tänkte i forntiden. Skulle en debattvinnare vara en bra beslutsfattare? Otroligt att ni tänkte så. Men det är kul att tänka.  Den som hoppar högst får bestämma om universum är oändligt. Den som vinner en debatt får utforma skolan. Fantastiskt otroligt. Hur kunde ni få för er sånt?

 

För oss är det självklart, men det var tydligen vanligt på er tid.

omslag 1.jpeg
omslag 1.jpeg
Siri Iverson-Ejve Vägen till frihet.jpg

Snyggast vinner

debatten

och har rätt.

bottom of page